MEEDENKEN
SOMS LOOP JE VAST IN EEN VRAAGSTUK EN IS ER EEN NIEUWE IMPULS NODIG OM VERDER TE KOMEN. IS DAT HET GEVAL VOOR JOU OF JE TEAM, DAN KAN IK PARTICIPEREN IN JULLIE DENKPROCES OM HET VRAAGSTUK OF PROJECT VERDER TE BRENGEN.
MEEDENKEN VERSUS COACHEN, WAT IS HET VERSCHIL?
Bij meedenken help je iets verder, bij coaching help je iemand verder. Dat wil niet zeggen dat mensen niet groeien als persoon door een meedenksessie. Dat is zelfs heel goed mogelijk! Het is alleen niet het doel. Het doel van meedenken is om ruimte te scheppen in een vraagstuk of project, waardoor nieuwe oplossingen, inzichten en/of ideeën kunnen ontstaan.
WAT LEVERT HET OP ALS JIJ MEEDENKT?
- een nieuw perspectief
- een inzicht, idee of oplossing
- energie
- moed
- concrete vervolgstap(pen)
- perspectief op wat mogelijk is
- helderheid
- beweging en vooruitgang
WAT IS MEEDENKEN NIET?
Meedenken is níet voor jou denken. Het is ook niet mijn mening aan jou opleggen. En het is niet adviseren.
WAT IS MEEDENKEN DAN WEL?
Meedenken is wél de capaciteiten van ons beiden gebruiken om jouw/jullie vraagstuk verder te brengen. Het is het loslaten van eigen belang en puur vanuit het belang van het vraagstuk denken. Het is een combinatie van luisteren, voelen, denken, (uit)spreken, aftasten en tastbaar maken, observeren en visueel maken. Het is mijn skills bij die van jou/jullie voegen om samen tot een concrete oplossing voor jouw probleem te komen.
WAT MOET EEN GOEDE MEEDENKER KUNNEN?
In mijn ogen moet een goede meedenker allereerst zijn eigen verhaal kunnen loslaten. Daarnaast moet hij goed kunnen luisteren en observeren. Hij moet zonder oordeel open staan voor alle informatie die beschikbaar komt en dan snel verbanden kunnen leggen. Hij moet kunnen inzoomen en uitzoomen en creatief kunnen denken. Maar bovenal moet de meedenker de zuivere intentie en positiviteit hebben om het vraagstuk verder te brengen.
WAAR HEB JIJ LEREN MEEDENKEN?
Ik denk dat het in mijn aard zit om dingen te onderzoeken en analyseren, als kind deed ik dat al. Mijn studies Recht en Economie en Nederlands Recht hebben mij hierin verder gevormd evenals de eerste jaren van mijn loopbaan. Ik heb daar ook ontdekt dat ik het geluk heb geboren te zijn met een redelijk IQ en EQ en heb me dan ook bewust ingezet om beide verder te ontwikkelen. Het creatieve denken is voor een deel het gevolg van mijn natuurlijke neiging om dingen te analyseren en (onverwachte) verbanden te leggen. Het is daarnaast versterkt door veel te lezen, te leren van mensen uit andere vakgebieden en zeker ook door te reizen. Continu onderzoeken, het gesprek aangaan en me kwetsbaar, open en leergierig opstellen, zorgen ervoor dat ik steeds iets nieuws leer.
HOE VAAK DENK JIJ MEE?
Afhankelijk van de omvang en complexiteit van het vraagstuk en je behoefte denk ik 1x, 3-5x of op projectbasis met jou of je team mee.
WAT ZIJN DE KOSTEN?
De kosten zijn afhankelijk van de duur van het traject en dat is weer afhankelijk van je vraagstuk. Misschien past een intensive van een paar dagen waarin we volledig gefocust op een externe locatie werken aan jouw project het beste en misschien past het beter om bv. gedurende een langere periode één dag in de week mee te denken. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we samen onderzoeken wat het beste past.
KUN JE MIJ OOK LEREN MEEDENKEN?
Ja, dat kan. Naast dat je mij dus kunt inhuren om mee te denken over een specifiek vraagstuk, kan ik ook sessies verzorgen waarin jij en/of je team zelf leren denken als een meedenker. Heb je hierin interesse, neem dan contact met me op om een leertraject op maat voor jou en/of je team te maken.