+31 6 47 47 22 67 info@managinghappiness.nl

Om een goede meedenker te zijn, moet je in staat zijn om je eigen verhaal los te laten. Alle overtuigingen, ervaringen, verwachtingen en meningen die je hebt, voor even achter je te laten.

Alleen zo kun je met een hele frisse blik naar een vraagstuk kijken. Alleen dan sta je volledig open. En dan kan een hoop ontstaan! Want waar niets is, is alles mogelijk!

In die open ruimte kan namelijk van alles opborrelen en ter tafel komen wat anders verborgen was gebleven. Vanuit daar ga je uiteraard weer trechteren, maar niet voordat je je eerst open hebt gesteld. Een open houding is cruciaal voor een goede meedenker!

 

Maar hoe doe je dat? Hierbij een aantal tips.

 

Allereerst: oefenen, oefenen, oefenen. Dit klinkt misschien een beetje flauw, maar zo is het echt. Je eigen eerdere ervaringen, verwachtingen en meningen voor even helemaal los laten, gaat zó tegen je natuur in dat je je hersenen echt moet trainen om dat te doen. Van nature zullen ze namelijk automatisch terug gaan naar het bekende. En de enige manier om nieuwe banen in je hersenen te creëren, is door te oefenen, oefenen, oefenen.

Wat kun je dan zoal oefenen? Een hele korte en praktische oefening is om een moment van pauze in te lassen tussen twee activiteiten. Dertig seconden de tijd nemen om bewust te stoppen met de ene activiteit en bewust te starten met de volgende activiteit. Help jezelf door daaraan iets fysieks te koppelen, zoals drie keer diep in en uit ademen, even opstaan van je stoel rechtop staan en weer gaan zitten of door even letterlijk stil te staan voordat je de deur naar de ruimte voor je volgende afspraak opent.

Een iets intensievere training van een paar minuten is je hersenen even een oefening geven voor het vinden van creatieve oplossingen. Bijvoorbeeld: Welke van de volgende letters hoort niet in de rij thuis en waarom? Bedenk 5 tot 12 antwoorden. A E I F U.
Gelukt? Bedenk er dan nog vijf tot tien 🙂

Door het aantal te vergroten, word je gedwongen de meest voor de hand liggende ideeën los te laten. Dat is de reden waarom dit soort oefeningetjes je helpen in je training voor anders denken. Je wordt als het ware gedwongen om over je eigen denkdrempels heen te stappen…om je eigen ideeën en verwachtingen los te laten. Veel plezier!

 

De creativiteitsoefening komt uit het boek ‘Creativiteit Hoe?Zo!’ van Igor Byttebier. Een aanrader voor iedereen die op zoek is naar kennis en vooral heel veel oefeningen voor het vergroten van creativiteit.

Share