+31 6 47 47 22 67 info@managinghappiness.nl

Vandaag had ik weer een mooie omdenker. Zo één waarvan je achteraf denkt ‘Waarom heb ik dit in godsnaam niet eerder bedacht?!’

Wat gebeurde er? Ik keek naar mijn resultaten. Nou, eigenlijk las ik eerst een blog van iemand die vertelde hoe succesvol zijn business was en hij demonstreerde dit aan de hand van een stafdiagrammetje waarin duidelijk zichtbaar was dat hij de afgelopen jaren een enorme groei had gerealiseerd.

De bedragen stonden er niet bij, dus of hij van $1 naar $2 of van $100.000 naar $200.000 ging, weet ik niet, maar het zag er goed uit. Aangezien een succesvol bedrijf ook mijn streven is en ik dat niet per se altijd zo ervaar, dacht ik ‘Laat ik dat ook eens doen.’

Hup, mijn laptop gepakt, de cijfers van de afgelopen jaren erbij gehaald en een staafdiagrammetje gemaakt. Ik heb de cijfers gepakt van het jaar dat ik Managing Happiness ben gestart (2013) tot en met het afgelopen jaar (2015). Ik heb de omzet en de winst van die drie jaren in een diagrammetje verwerkt en voilá mijn eigen successtory stond voor me op papier. Wat een openbaring: ik ben gewoon bezig een hartstikke succesvol en gezond bedrijf neer te zetten!

Ik vond het werkelijk ongelooflijk. Ongelooflijk dat het er zo uitzag én ongelooflijk dat ik het niet eerder had gedaan. Ik ben immers de dochter van een register accountant, heb Recht en Economie gestudeerd en bij een bank gewerkt…noch financiële gegevens, noch staafdiagrammetjes zijn mij vreemd. Waarom heb ik dit niet eerder gedaan?!

Omdat ik de afgelopen jaren naar ‘het verkeerde’ heb gekeken. Ik heb de afgelopen jaren mijn resultaten afgezet tegen wat ik wílde bereiken. Tegen wat ik mezelf aan het begin van het jaar als doel had gesteld. Dat dat redelijk natte vinger werk was en wellicht meer was gebaseerd op mijn wens dan op de realiteit, vergat ik gemakshalve even.

Hoewel ik nog steeds vind dat het heel goed en belangrijk is om te kijken naar de keiharde cijfers onderaan de streep, ben ik wel een beetje geschrokken van mijn eigen beperkte blik.

Door alléén te kijken naar de daadwerkelijke winst en deze alléén af te zetten tegen het door mijzelf gestelde doel aan het begin van het jaar, heb ik mezelf echt wel wat vreugde en trots ontnomen. Ik heb me gewoon niet gerealiseerd dat ik een prachtige groei doormaakte. Ja, het mag nog verder groeien, maar nee, ik hoef me niet zo vaak af te vragen of ik wel op de goede weg zit.

De trots en de blijdschap die ik vandaag voelde, gun ik echt iedereen.

Successen vieren is zo’n belangrijk element voor geluk en een positieve organisatie, dat mag niet vergeten worden.

Dus bén je aan het evalueren of je wel goed bezig bent, kijk dan niet alleen naar het eindresultaat maar ook naar de groei die je hebt gerealiseerd. Dat kan echt een heel ander beeld geven!

Share