+31 6 47 47 22 67 info@managinghappiness.nl

‘Wat betekent geluk voor u? Kan iemand anderen leren over geluk als hij/zij zelf niet gelukkig is? Hoe gelukkig bent u zelf?’

Dit zijn een aantal van de vragen die ik van de 44 internationale studenten van Hotelschool Maastricht kreeg toen ik hen twee weken geleden college mocht geven. Het college ging over hun veranderende rol van student naar young professional en de plaats die geluk daarin inneemt.

Goede vragen! Want natuurlijk is het zo dat ik zelf niet altijd gelukkig ben. Kan ik dan wel lesgeven over het onderwerp?

Geluk wordt op twee manieren gedefinieerd en gemeten:

  • tevredenheid met je leven als geheel
  • een emotie op een bepaald moment

Hoewel ik behoorlijk tevreden ben met mijn leven als geheel, voel ik me zeker niet altijd happy. Er zijn heel veel momenten dat ik positieve emoties als dankbaarheid, liefde, verbondenheid en trots ervaar, maar er zijn zeker ook een hoop momenten dat twijfel, angst en boosheid de overhand nemen.

Juist als je ook deze emoties kent, kun je denk ik lesgeven over geluk. En juist als je de negatieve emoties kent, kun je de positieve waarderen.

Geluk is iets moois om na te streven, maar als je alleen maar gefocust bent op gelukkiger worden, dan word je het juist niet. Door alleen maar bezig te zijn met je wens om in de toekomst gelukkiger te zijn, doe je eigenlijk twee dingen:

  • je zegt: nu is het niet goed (genoeg)
  • je bent meer met de toekomst bezig dan met dit moment

En dat is zonde. Want de enige manier om gelukkiger te worden, is:

  • tevreden zijn met wat je al hebt
  • op zoveel mogelijk momenten doen waar jij je gelukkig bij voelt

En dat laatste ligt niet in de toekomst, maar recht voor je.

Dat wil niet zeggen dat het makkelijk is. Althans, zo ervaar ik het niet altijd. Ik vind het niet alleen soms behoorlijk lastig om te bepalen wát ik wil, ik vind het dan ook nog eens moeilijk om datgene wat ik wil daadwerkelijk prioriteit te geven. Negen van de tien keer heeft dat te maken met dingen die in de toekomst liggen: angst dat dingen niet goed zullen gaan, dat anderen niet blij zullen gaan zijn met mijn keuzes etc. Voor mij is de uitdaging net zo groot als voor ieder ander. Juist daardoor kon ik denk ik de studenten helpen tijdens het college, gewoon doordat het een eerlijk verhaal was. En weet je wat het mooiste was? Van de interactie met hun werd ik zo gelukkig, dat ik op dat moment dacht ‘Ik heb de mooiste baan van de wereld!’

 

Share