+31 6 47 47 22 67 info@managinghappiness.nl

Vlak voor Sinterklaas sprak ik een buurvrouw. ‘Ga je vanavond ook Sinterklaas vieren?’ vroeg ik haar. ‘Nee’, zei ze, ‘ik hou daar niet zo van. Al dat hebben, hebben, hebben. En jullie?’ ‘Wij vieren het wel, samen en met de familie. Ik vind het eigenlijk wel leuk. Gezellig met die kadootjes en gedichten, lekkere dingen erbij. Ik verheug me erop.’

Later toen ik thuis was, was ik nog eens over dit gesprek aan het nadenken. Waar zit het verschil in beleving nou? Dat zit ‘m in het perspectief. Voor de buurvrouw is Sinterklaas een dag van ‘hebben, hebben, hebben’ en voor mij is het een feest van ‘geven, geven, geven’. En geven maakt gelukkig!

In een wetenschappelijk experiment kregen deelnemers de keuze $100 aan zichzelf te besteden of aan anderen. Degenen die voor de $100 iets kochten voor iemand anders bleken na afloop niet alleen gelukkiger dan vóórdat ze het kochten, maar ook gelukkiger dan degenen die iets voor zichzelf hadden gekocht!

Dat geven hoeft natuurlijk niet per se tijdens de feestdagen te zijn; dat kan net zo goed, zoals de buurvrouw doet, gedurende het jaar zijn. Maar als u deze maand in uw portemonnee kijkt en u hééft nog iets te besteden, overweeg dan het aan een ander te besteden. Daarmee maakt u niet alleen de ander gelukkiger maar ook uzelf!

Share