Welke van onderstaande stellingen is juist?
- Je bent nou eenmaal van nature gelukkig of niet, zo ben je geboren!
- Of je gelukkig bent of niet hangt af van je eigen instelling!
- Geld maakt gelukkig!
En wat heb je gekozen?
Het juiste antwoord is: alle drie de antwoorden zijn gedeeltelijk, maar zeker niet helemaal, correct.
Geluk is voor 30-50% genetisch bepaald.* Een groot deel van je geluksgevoel ligt dus als het ware vast en kun je niet beïnvloeden. Het andere deel echter wel: 40% van je geluksgevoel wordt bepaald door je eigen gedachten en gedragingen en 10% door de omstandigheden.
Laten we beginnen bij die 40%. Een positieve kijk op het leven, dankbaar zijn, goede relaties onderhouden met familie en vrienden en investeren in je eigen ontwikkeling zijn voorbeelden van dingen die je zelf kunt doen om je gelukkiger te voelen. Je eigen instelling is dus erg belangrijk als je gelukkig wilt zijn.
De laatste 10% van ons geluk is afhankelijk van onze omstandigheden, waaronder ons inkomen. Ook de derde stelling is daarmee gedeeltelijk waar. Geld maakt niet gelukkig, maar het níet hebben van een bepaald basisinkomen maakt wel ongelukkig. Op het moment dat je niet voldoende geld hebt voor een dak boven je hoofd en voedsel voor jou en je kinderen, kan dit wel degelijk een negatieve invloed op je geluksgevoel hebben. Is aan deze basisbehoefte echter voldaan en heb je ook nog wat extra om te sparen of op vakantie te gaan, dan voegt meer geld niets toe aan je geluksgevoel. Dit geldt niet alleen voor individuen, maar ook voor landen als geheel. Zo toont onderzoek aan dat het gemiddelde inkomen in westerse landen de afgelopen decennia aanzienlijk is gestegen, maar dat ons geluksgevoel nagenoeg gelijk is gebleven.
Toch richten velen van ons zich op het verdienen van geld, het maken van een promotie en/of het vinden van de ideale partner. Allemaal geen oninteressante dingen, maar als we ervan uitgaan dat we bovenal gelukkig willen zijn, dan besteden we onze tijd en aandacht wellicht aan de verkeerde dingen. Want alle tijd en aandacht die we besteden aan zaken die slechts voor 10% bepalend zijn voor ons geluksgevoel, kunnen we niet meer besteden aan zaken die voor bijna de helft (40%) bijdragen aan ons geluk. De keuze is aan ons.
En juist omdat wij kunnen kiezen, is het in mijn ogen belangrijk dat er onderzoek wordt gedaan naar geluk en dat de kennis die hieruit voortkomt wordt gedeeld. We worden overspoeld met informatie over van alles en nog wat, maar over de voorwaarden waaronder geluk kan ontstaan en hoe onze hersenen in dit kader werken, is maar weinig bekend bij de gemiddelde Nederlander. De hoogste tijd om hieraan meer aandacht te besteden!
*Verschillende onderzoeken tonen verschillende uitkomsten. Tweelingenonderzoek heeft aangetoond dat de verschillen in geluk tussen mensen voor 50% genetisch zijn bepaald. Het geluk van één persoon wordt ook voor een deel door de genen bepaald. Volgens wetenschappelijk onderzoek bedraagt dit ca. 33%.