+31 6 47 47 22 67 info@managinghappiness.nl

Ken je de uitdrukking ‘Negative by default‘? Die slaat op je brein: je hersenen zijn zodanig geprogrammeerd dat zij zich focussen op het negatieve.

Hartstikke handig in de oertijd waarin we nog niet zoveel middelen hadden om ons te beschermen. En ook nu is het fijn dat je een sensor hebt die je waarschuwt voor gevaar. Maar als je beter wilt leren omgaan met stress en gelukkiger wilt worden, is het raadzaam om je hersenen te trainen om niet alleen het negatieve maar ook het positieve op te merken. Dat doe je door kleine positieve gewoontes op te bouwen.

Waar men vroeger dacht dat onze hersenen ‘in beton gegoten’ waren, bleek enkele jaren geleden dat onze hersenen wel degelijk kunnen veranderen. Neuroplasticiteit wordt dat genoemd. Dat betekent dat je je hersenen kunt trainen. Omdat negatieve gebeurtenissen een grotere impact op ons brein hebben dan positieve, moet je om een positieve mindset te creëren de positieve dingen vaker herhalen.

Hieronder vind je een overzicht van kleine dingen die je kunt opnemen in je dagelijkse routine zodat ze gewoontes worden. Doe je dat regelmatig, dan zul je meer positieve ervaringen krijgen en meer geluk ervaren:

  • Neem af en toe even een rustpauze van 2 minuten. Gewoon even stoppen met wat je aan het doen bent, ademhalen en om je heen kijken. Daarna ga je weer verder.
  • Oefen je erin om aandacht te hebben voor kleine momenten van schoonheid of vriendelijkheid. Houd je van de natuur, kijk dan eens wat vaker naar de lucht of luister of je vogeltjes hoort fluiten. Word jij blij van contact met andere mensen, glimlach dan in de gang of op straat naar iedereen die je tegenkomt en merk op hoe vaak er naar je wordt terug gelachen.
  • Ga op zoek naar en waardeer de positieve kwaliteiten van de mensen om je heen. Dit is belangrijk op de werkplek, maar zeker ook in privé relaties. Doe dingen waar de ander goed in is en complimenteer hem of haar dan ook.
  • Meditatie, yoga, tai chi…het zijn allemaal manieren om je brein weer rustig te krijgen na een stressvolle gebeurtenis. Het helpt je om daarna de aandacht weer te verleggen naar positieve dingen. Maar ook fysieke oefening kan je helpen om je te herpakken. Al is het maar even stretchen of een rondje lopen, doe kleine dingen om je stress los te laten en daarna bewust te kiezen waar je je aandacht op vestigt.
  • Maak een positieve reminder voor jezelf. Hang iets boven je bureau, plak iets aan je ben, zet een tekentje op je hand of vraag iemand om je te helpen. Het is niet gemakkelijk om gedrag te veranderen en bij het vormen van positieve gewoonten ga je ook nog eens in tegen een automatische response van je brein. Wees je dus bewust van de tijd die het kost, houd vol en wees niet te hard voor jezelf als het een keer niet lukt. Herpak jezelf en probeer het nog een keer.

Veel succes!

Meer informatie over dit onderwerp vind je o.a. in dit artikel van Harvard Graduate School of Education.

Share